kolmapäev, 2. aprill 2014



ÜLESANNE 6

·         Kirjeldada üht virtuaalkogukonda ja sealseid inimsuhteid

·         Virtuaalkogukonda, mida kirjeldan on Twitter. Uurin, mida suhtlusportaal endast kujutab, kuidas seda kasutada, millised on huvitavamad abivahendid?

·         Mis on Twitter? Idee, vidinad, kuulsad säutsujad? Enamjaolt. 

·         Hetkel kõige kuumem ja kiiremini kasvav suhtlusvõrgustik Twitter teeb silmad ette isegi Facebook’ile. Twitteri aastane tõus on +1689% . Twitteri sotsiaalvõrgustik kuulub ettevõttele Twitter Inc. Ettevõtte peakorter asub San BrunosCalifornias. Pärast Twitteri loomist Jack Dorsey poolt aastal 2006 on lehekülg kogunud populaarsust üle maailma ning 2011. aastal kasutab seda umbes 200 miljonit inimest. Twitter on mikroblogimise keskkond: sissekannete pikkus saab olla max 140 tähemärki. Twitter on nagu üks suur ülemaailmne jututuba ja üha enam kõigi, ka eestlaste igapäevane kommunikatsioonikanal.

·         Twitteri olemus.

·         Twitteri idee on äärmiselt lihtne: liitud, saad kirjutada sissekandeid ning lugeda teiste omi, liites neid “Follow” nupu abil ühtsesse voolu. See 140 tähemärki on hea piiraja – paned oma mõtte väga konkreetselt kirja ja seda on hea lihtne lugeda, erinevalt pikkadest klassikalise blogi sissekannetest. Saad ka piirata, et sinu sissekandeid saavad lugeda vaid need, kellel seda teha lubad.

·         On neid, kes kirjutavad, et nad söövad parajasti võileiba, seega võiks jälgida, keda sõbranimekirja lisad. On neid, kes levitavad (erialast) infot näiteks põnevate linkide näol. Seetõttu võib öelda, et Twitter toimib ka turundus- ja PR-kanalina.

·         Oma sõprade säutsatusi saad lugeda ka RSS abil, selle abil saab oma sissekanded automaatselt läkitada ka näiteks Facebook’i. Lisaks on abiks kõikvõimalikud lisavidinad (neist juttu allpool), inimeste ning sisu otsing ja trendid (# sümboliga määratav).

·         Twitteri kasulikud vidinad.

·         Twitteri tugevus on kindlasti tema avatus: sa saad ise ehitada twitteri külge (Twitter API) oma rakenduse, näiteks brauseriplugina või veebirakenduse.

·         Firefoxi plugin “Twitterfox”

·         twitterfox.net

·         Twitteri lugemiseks ja ka kirjutamiseks saab kasutada brauseri nurgas istuvat väikest abilist nimega Twitterfox. See annab märku kohe kui mõni säutsatus laekub, samuti lubab mugavalt ka ise sissekannet teha.

·         TweetDeck
tweetdeck.com
Funktsionaalne ja mõnusa väljanägemisega Windowsi või Maci alla installitav programmike Twitteri jälgimiseks.
Annab tervikliku ülevaate, võimaldab sorteerida inimesed gruppidesse.

 

 

Seega Twitter on loodud selleks, et inimene saakd ennast väljendada, oma arvamust jagada teistega ja arutleda seda. Selline virtuaalkogukond on eriti hea nende jaos, kes tavaelus kardavad teistega reaalselt suhelda või oma mõtteid avaldada, kuid samas interneti kaudu on seda kergem teha, määrates ise, kes saavad sinu blogile pääsu, kes saavad seda lugeda ja kommenteerida.
 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar