kolmapäev, 2. aprill 2014


ÜLESANNE 4

 Tugitehnoloogia

·         Valida kaks tugitehnoloogia toodet (samast kategooriast - eriklaviatuurid, punktkirjatehnika vms) ja võrrelda neid omavahel ( ~ 1lk).

 

Sageli on puudega arvutikasutajad ühe olulise dilemma ees - kas kasutada spetsiaalselt puuetega inimestele mõeldud erilahendusi või üritada toime tulla laiatarbevahenditega? Erilahendus (näiteks eriklaviatuur) võib olla konkreetsel juhul sobivam ja mugavam, samas annab tavalahendus reeglina suurema mobiilsuse – see on enamasti igal pool ühesugune ja inimene ei sõltu konkreetsest seadmest.

 

Valisin võrdluseks punktkirjamonitori ja punktkirjaklaviatuuri.

Punktkirjamonitor

Arvuti kasutamiseks puudega inimestele on leiutatud mitmesuguseid erinevaid infotehnoloogilisi lahendusi. Üheks oluliseimaks nende seast võib pidada punktkirjamonitori, sest see on loodud väga raske puudega inimestele arvuti kasutamiseks.Puutemonitor on IT lahendus, mis leiutati raske nägemis- plus kuulmispuudega inimestele. Puutemonitoriga saavad pimedad kurdid lugeda arvutist erinevaid tekste punktkirja abil. Enamustel puutemonitoridel varieerub elementide arv 18-st 80-neni. Võrreldes kõneväljundiga on puutemonitor kallim, kuid võimaldab palju suuremat paindlikkust näiteks programmeerimisel. Punktkirjamonitor on ülimalt tänuväärne seade, kuna on ainus sobiv väljundvahend pimekurtidest arvutikasutajatele.
Seade punktkirja dünaamiliseks esituseks üleslükatavate nupukestega punktkirjaelementide abil. Elementide arv varieerub 18-st 80-ni, levinuim on 40 märgiga monitor. Kõneväljundiga võrreldes on kallim ja selle kasutamist on raskem omandada, kuid samas võimaldab punktkirjamonitor palju suuremat paindlikkust (näiteks programmeerimisel, kus on pidevalt tarvis tekstis manööverdada). Punktkirjamonitor on ka pea ainus sobiv väljundvahend pimekurtidele arvutikasutajatele.

Punktkirjaklaviatuur

Punktkirjaklaviatuur on arendatud Perkinsi tüüpi punktkirja-trükimasinast. See kujutab endast nn akordklaviatuuri (klahve vajutatakse erinevalt tavapärasest arvutiklaviatuurist või kirjutusmasinast korraga) 6 või 8 põhiklahviga (vastavalt kasutatava punktkirja tüübile), millele lisanduvad mõned juhtklahvid. Eeliseks on paljudel juhtudel väiksemad mõõtmed kui tava-arvutiklaviatuuril - nii on teda lihtsam kaasas kanda. Paljud pimedad inimesed aga kasutavad ikkagi tavaklaviatuuri, et vähem sõltuda eritehnoloogiast.
 
Mõlemad tarkvara/seadme eesmärgiks on lihtsustada või muuta üldse võimalikuks erivajadustega inimestele igapäevane arvuti kasutamine.
Punktkirjamonitori kasutamine nõuab seadme võimaluste tundma õppimist ning head punktkirja lugemisoskust.  Võrreldes punkkirjaklaviatuuriga on punktkirjamonitori kasutamine tunduvalt kulukam ja keerulisem, kuid see pakub võrreldamatult paremaid võimalusi teksti paigutusest ülevaate saamiseks ning lisaks tänu väga paindlikule lugemiskiiruse muutmise võimalusele on punktkirjamonitorilt tihti kergem kontrollida täpset teksti õigekirja. Nii on punktkirjamonitoril tuntavad eelised näiteks trükki mineva teksti toimetamisel.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar